Wethouder Jongerius spreekt haar ambities uit

De Lange Nieuwstraat moet dé museumstraat van Utrecht worden. Wethouder Jongerius spreekt die ambitie uit. Plannen van het Universiteitsmuseum en de ingrijpende renovatie van het Centraal Museum passen hierin.

En als het aan Jongerius ligt, krijgt station Vaartsche Rijn toch de naam Museumkwartier, omdat die naam beter past bij de profilering van de museumbuurt. Twee eerdere pogingen om het station, waar pas eind 2016 treinen stoppen, de naam Museumkwartier te geven, liepen echter spaak.

De verbouwing van het Centraal Museum sluit aan bij het scherper positioneren van het Museumkwartier. Vorige week zijn de stallen aan de kant van de Singel opgeleverd. Ook is het museum druk bezig met werkzaamheden aan de nieuwe hoofdentree, die verplaatst wordt naar de Agnietenstraat, recht tegenover het dick bruna huis. Spectaculair waren de nachtelijke activiteiten voor de nieuwe lift in het museum. Met een grote kraan werd de liftconstructie vanaf de straat via een gat in het dak naar binnengebracht.

De nieuwe hoofdingang, vlak bij de Lange Nieuwstraat, moet op 21 juni voor het publiek te gebruiken zijn, zegt woordvoerder Marije Douma. Die nieuwe ingang wordt overzichtelijker; de kaartverkoop gaat plaatsvinden in de kapel. De stallen zijn klaar. De zalen in de stallen zijn anders ingericht. Het dak is aangepast en ook is er nieuwe verlichting.

Het Universiteitsmuseum, aan de Lange Nieuwstraat, wil ook graag de entree uitbreiden. ,,We lopen tegen onze grenzen aan,” zegt woordvoerder Annebeth Felet. ,,Het Universiteitsmuseum is in 1996 verbouwd en toegerust voor een jaarlijks bezoekersaantal van 25.000. Vorig jaar trok het museum een recordaantal van 65.000 bezoekers: dat leidde in vakanties en weekenden tot opstoppingen bij de krappe ingang,” licht Felet toe.

Bewegwijzering

Felet: ,,De wens om te mogen verbouwen is neergelegd bij het college van bestuur. Naar verwachting neemt die over een paar weken een besluit. Graag zouden we ook de bewegwijzering door het museum verbeteren, want die is nu niet logisch.”

Wethouder Jongerius heeft de ambitie om van de Lange Nieuwstraat dé museumstraat van Utrecht te maken. Met het Universiteitsmuseum, Museum Catharijneconvent, Het Utrechts Archief en in de directe nabijheid het Centraal Museum, Domkerk en Domtoren liggen zes toeristische attracties dicht bij elkaar. Jongerius moet haar plannen nog uitwerken en bespreken met betrokkenen en college.

Twijfelachtig

Of de naam station Vaartsche Rijn ook kan veranderen in Museumkwartier, ook een wens van Jongerius, is twijfelachtig. Twee eerdere pogingen liepen op niets uit, zegt woordvoerder van Prorail, Mercedes Grootscholten: ,,In 2011 heeft de toenmalige wethouder van cultuur Frits Lintmeijer een verzoek hiertoe ingediend aan de commissie stationsnamen. De wethouder trok het verzoek echter in, omdat niet aan de voorwaarden kon worden voldaan. Een verzoek van directeur Trum van Toerisme Utrecht in 2013 is niet meer in behandeling genomen.”

PETER VAN DE VUSSE – Bericht AD/Utrechts Nieuwsblad – 27 januari 2015

Ingezonden door mw Y. vd Pijl